Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2011 17:44 - Малко здравословен антифеминизъм 2
Автор: neutral Категория: Тя и той   
Прочетен: 1992 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 06.03.2011 14:42


http://neutral.blog.bg/tq-i-toi/2011/02/24/malko-zdravosloven-antifeminizym.692883 - part 1

http://www.youtube.com/watch?v=gCW2dKD45oA - "CHIVALRY = SLAVERY"

Warren Farrell talks about International Men’s Day - Part 2

Интервюиращ:

Международен ден на мъжа - 19ти ноември - е глобален повод за отпразнуване на позитивния принос и глобалните преживявания на това да си мъж. На МДМ 2010 ние разговаряме с д-р Уорън Фаръл, автор на седем книги, включително "Митът за мъжката власт" и един от водещите световни експерти по проблемите на половете.

Когато погледнем из Съединените щати днес, виждаме, че лидерите на корпорации, лидерите в политиката, индустрията, обществото са предимно мъже. Във второто видео от тази поредица, д-р Фаръл говори за "стъкления таван" (glass ceiling), както се отнася към изборите на жената в живота, но също и за "стъклен килер" (glass cellar), който се отнася за мъжете и техните избори в живота.

Уорън Фаръл:

Има два аспекта. Единият е, че ще минута ще говоря за "стъкления килер", но също искам и да се върна на "стъкления таван", защото да кажем, че мъжете работят професиите от "стъкления килер", които са всички опасни за здравето професии, са 88 до 99% мъжки професии. 93% ОТ ХОРАТА, КОИТО УМИРАТ НА РАБОТНОТО МЯСТО СА МЪЖЕ, но това дори не представлява истинския процент, защото пожарникарите обикновено не умират на работното място, а умират от проблеми с белите дробове, усложнения следствие на химикали и изпарения, които са вдишвали. Същата е ситуацията и при миньорите. Тези не се броят като смърт на работното място, така, че почти всички, които умират като индиректно следствие на опасностите от работата, която вършат са пак мъже.

Много от тези професии жените могат да вършат. Жените могат да карат такси в Сидни, Мелбърн, Пърт, или Брисбейн, но в същото време ако отидеш в Сидни няма да видиш особено много жени, каращи такси през нощта. Може да видиш жени, които карат през деня в безопасните зони, но не и през нощта.

И в абсолютно всяка опасна професия, където има жени, като в армията например, за ЖЕНИТЕ Е ТРИ ДО ЧЕТИРИ ПЪТИ ПО-МАЛКО ВЕРОЯТНО да бъдат наранени или убити от мъжете, защото те са предпазени от НАЙ-ОПАСНИТЕ СРЕД ОПАСНИТЕ ПРОФЕСИИ. Така че, почти всички от професиите от така наречения "стъклен килер" - това са 24 от 25-те професии, които са класирани от Алманаха на видовете професии (Jobs Rated Almanac) като най-лошите професии, що се отнася до сигурност, що се отнася до заплащане, работна среда, опасност за здравето, що се отнася до замърсяване, що се отнася до, примерно, да работиш в канализация, на покрива на някоя сграда, върху някой мост, и ПОВЕЧЕТО МОСТОВЕ, КОИТО СЕ СТРОЯТ СЕ ПОСТРОЯВАТ С ЦЕНАТА НА СМЪРТТА НА ЕДИН, ДВАМА ИЛИ ДУЗИНА МЪЖЕ. И всички тези неща са част от "стъкления килер", в който са мъжете.

Сега, събудете се почти веднъж седмично, всяка сутрин, и боклукчия ви събира боклука. Този събирач на боклук става в 3 или 4 сутринта, събира боклуци при изумително ниско заплащане за прибран казан, а жените не се конкурират да вършат тази работа на 50%. Ако жените се конкурираха за такава работа - ако изисквахме със закон жените да вършат тази работа на 50%, бихме плащали, изчислил съм, три или четири пъти повече пари, за да си строим къщите, да ни се събира боклука, защото толкова повече пари биха били необходими, за да се намерят равен брой жени да работят тези работи.

Съществуват два проблема в "стъкления килер". Единият е, че ние дори - ние изобщо не съзнаваме, че той съществува. И вторият е, че много мъже нямат против да правят тези жертви ако поне са оценяни и признавани за това, и това е нещото, което липсва в последните 30, 40, 50 години, че мъжете биват осмивани, когато изкарват много пари. Те са невидими, когато са в "стъкления килер", и никой не оценява, че почти всеки дом, в който живеем се строи с риска на човешки живот, и с опасностите - мъже да паднат от стълби, от покриви, а те правят неща, от които черпим полза ежедневно. Всеки път, когато пуснем казанчето на тоалетната е благодарение на работа на мъже. Но не оценяме това - приемаме го като даденост. Това е на най-ниското ниво. Но не искам да използвам най-ниското ниво и да игнорираме "стъкления таван" и за какво става въпрос там.

Ясно е, че е имало в продължение на много години, и все още има в някои професии, мъже, които имат мрежа на "старите момчета" ходатайстващи един за друг, които се чувстват по-комфортно с мъже, чувстващи - чиито шеги са по-мъжки. Вие и аз вероятно бихме били такива, не ви познавам, но шансът е относително висок, че ще се чувстваме доста по-комфортно шегувайки се за спорт и подобни неща и има определени метафори и неща свързани със сексуалността конкретно, които вас и мен не ни притесняват, най-вече ако си хетеросексуален. И така тези видове взаимни интереси са такива, че ние дори да не искаме да оставяме жените настрани, те може да се чувстват оставени настрана от споделянето на връзките.

И това има паралел от другата страна. Когато мъжете се опитат да станат бащи, ние често излизаме в парка и в парка има предимно жени, които се грижат за деца, особено през седмицата. И ние ще се чувстваме оставени настрани от женските диалози и женското другарство една с друга. Те вероятно гояворят за по женски неща, както ние си говорим за спорт, може да обсъждат кой им подстригва косата най-добре, и кой им прави най-добър маникюр, неща, които са по-женски ориентирани, от които ние се чувстваме някак откъснати. Или пък те ни виждат да се грижим за деца по средата на деня в парка и се чудят, защо той няма работа? Какво му има? Какво става тук? Той не изглежда особено като мъж, който да е свободен по средата на деня. Така, че това всъщност е мъжкия еквивалент на "стъкления таван".

Но да погледнем по-отблизо на самия "стъклен таван". "Стъкления таван", ето най-добрия начин, по който мога да го опиша.  Бях помолен от "Бритиш Петролиум", иронично, преди няколко години да им помогна да направят така, че жените работещи при тях да навлизат повече в изпълнителни позиции. В процеса на изследването аз казах: "Колко плащате на жените преди да заемат изпълнителни позиции?". И те отговориха, обикновено жените изкарват близо 100 000 долара преди това." Това са 100 000 щатски долара. И така, аз казах, "Ето там е началото на отговора ни". "Защото, когато жените започнат да изкарват между 70 и 100 хил. долара, което зависи от това къде в Щатите живеят, това е достатъчно за тях да се издържат икономически, жените започват да се питат различен набор от въпроси, които са: "Сега аз се издържам икономически, как да се погрижа за себе си в други направления?", "Как да имам достатъчно време за децата, за мъжа ми, за личното си време, за време, да съм сама, за духовност, времето ми свързано с църквата? Как да имам достатъчно време за упражнения? Как да имам време да се виждам с приятелки? Достатъчно време просто да релаксирам, медитирам, да ходя на йога, да правя всички неща, които една здрава жена прави. Да се науча как да се храня правилно, да пазарувам правилно,  да пазарувам, където искам да пазарувам, да пазарувам неща, които искам да пазарувам." И така жените започват да се питат, след като са се погрижили за парите, питат се "Как да си създам балансиран живот?".

Така че, виждаме как жените, когато работят своята си работа и Технологичният институт в Рочестър пита жените: "Какво искате от това да работите дадена професия?". 79% от жените казват, че на първо място искат удовлетворение, и след това казват, че искат гъвкавост, и след това искат автономност. В СЪЩОТО ВРЕМЕ 76% ОТ МЪЖЕТЕ ЗАЯВЯВАТ, ЧЕ ПЪРВОТО НЕЩО, КОЕТО ИСКАТ Е, АЗ ИСКАМ ДОХОД. И ПРИЧИНАТА МЪЖЕТЕ ДА ИСКАТ ДОХОД Е, ЧЕ КОГАТО МЪЖЪТ ИМА ДОХОД, ТОЙ ПОЛУЧАВА ЛЮБОВ. Защото без мъже, които изкарват пари, няма жена, която да има интерес към мъжа, който чете "Защо мъжете са такива каквито са" на опашката за безработни. Знаете какво имам предвид.

Така че, мъжете научават, че техните книги за връзки са книгите за бизнес. Ние се учим как да изкарваме пари. И идеята на "стъкления таван" е, че когато жена започне да изкарва пари значително преди пари от "стъкления таван", които често са от порядъка на няколко стотин хиляди или милиони долари, жената, жената започва да казва: "Аз искам живот". ИНДИКАТОР НА МЪЖКАТА ЛИПСА НА ВЛАСТ Е, ЧЕ НЕ СМЕ ЗАПОЧНАЛИ ДА ОКУРАЖАВАМЕ МЪЖЕТЕ ДА СИ ЗАДАВАТ НА ТЯХ СЪЩИЯ ВЪПРОС, КОГАТО ЗАПОЧНАТ ДА ИЗКАРВАТ МЕЖДУ 70 000 И 100 000.

Имам асистент, който изкарва по-малко от мен, повечето време, но той се учи как да намира баланс в живота си. И ТОВА НЕ СЕ СЧИТА ЗА НЕЩО ПО-РАЗЛИЧНО ОТ ЧУДЕСНА ВЪЗМОЖНОСТ И ПРЕДИМСТВО ЗА ЖЕНИТЕ, ДОКАТО НИЕ КАТО МЪЖЕ СМЕ КРИТИКУВАНИ, КОГАТО ГО ПРАВИМ.

http://www.youtube.com/watch?v=FFtGwBsKgKs - "The Myth of Male Power"



Гласувай:
2



1. kass - дрън - дрън
05.03.2011 18:31
ИНДИКАТОР НА МЪЖКАТА ЛИПСА НА ВЛАСТ Е, ЧЕ НЕ СМЕ ЗАПОЧНАЛИ ДА ОКУРАЖАВАМЕ МЪЖЕТЕ ДА СИ ЗАДАВАТ НА ТЯХ СЪЩИЯ ВЪПРОС, КОГАТО ЗАПОЧНАТ ДА ИЗКАРВАТ МЕЖДУ 70 000 И 100 000.

Когато мъжа получава подобно заплащане се грижи за абсолютно всичките си нужди, за хобито си, ходи на фитнес, прави каквото си поиска, купува си скъпи неща, в пъти по-скъпи от женските бижута... Въобщееее не е вярно, че си иръсва цялата заплата вкъщи... Оффф, как им се хващаш на тия глупости не знам... Само ще си съсипеш собственото щастие, но като си решил, твоя воля...
цитирай
2. neutral - Уф, касс, пиши на Фаръл, прати му ...
05.03.2011 20:40
Уф, касс, пиши на Фаръл, прати му мейл, той да ти се обяснява.
цитирай
3. coffeen - опасното
07.03.2011 14:33
"няма да видиш особено много жени, каращи такси през нощта. Може да видиш жени, които карат през деня в безопасните зони, но не и през нощта."
Задай си въпроса защо ли е така
И кое, по-точно кой прави някои зони опасни и нощта опасна. Какво е реално опасното - гангстери, престъпност... и лицето на тези опасности не е женско. Жената просто ще си работи - но защо би била там в опасност?! Кой я застрашава? Други жени?
Но... да не забравяме, че само и единствено жените са виновни за това, че има престъпност и за това, че мъже са станали престъпници и представляват опасност, нали така.
цитирай
4. neutral - coffeen
07.03.2011 15:27
Аз знам, защо е така. Това е един от многото примери как жена е предпазена в обществото да работи опасна професия, за сметка на мъже. Да караш такси през нощта. Понеже е по-трудна професия, и през деня са малко. През последните години в БГ имаше смъртни случаи и всички бяха на мъже.

...и лицето на тези опасности не е женско."

Мъже извършват подобни престъпления, защото са физически силни. Но жената извършва друг вид престъпления - всички джебчийки и крадли. Типично за жената е да бяга навсякъде от отговорност - както и с уличните престъпления - мъжете лоши, те нападат, жените добри те нямат нищо общо с престъпността. Първо, много мъже са насърчавани и манипулирани от жените си да правят престъпления. Вие самите много обичате да казвате как мъжа е главата, а вие сте врата. Второ, цифри, които на никоя жена не и правят особено впечатление, 90% от бездомните - мъже, 4 пъти повече самоубийства, мнозинството от алкохолиците, това са индикатори не за власт, а за безпомощност. И тази безпомощност кара много мъже да вършат престъпления. Което разбира се е лошо. Но това показва, че жените имате просто значително по-ниска подбуда и предпоставки за дребни престъпления. Човек с дом, с не толкова лош жовот, и не алкохолизиран от безпомощност, рядко върши престъпления. В едно друго клипче, шеф на полицията заявява, че противно на общоприетото за жена всъщност е много по-малко вероятно да стане жертва на атака на улицата. Има изредени причини, тези, за които се сещам са, че мъжете по принцип са учени да не удрят жени и освен това жена може да разчита на т.н. "безплатен бодигард". Мъже наоколо, които ще и се притекат на помощ ако се развика или я видят. Мъж няма как да разчита на такава подкрепа.:) Жените често някой ги изпраща до дома..докато момчета ходят по неосветени улици сами, и така.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: neutral
Категория: Тя и той
Прочетен: 109835
Постинги: 11
Коментари: 121
Гласове: 54
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930